loading...
Потребно:
- 8 јајца
- 250 гр. шеќер
- 250 гр. брашно
- 1 л. слатка павлака
- 1/2 л. млеко
- карамел
Подготовка :
Се матат 8 белки со 250 гр. шеќер , се мати се додека не стане беланец па се додаваат жолтките и 250гр. брашно. Изматената смеса се пече во тавче бр. 32 на температура од 200° C , 20 минути. Тавчето се премачкува со масло за јадење и се обложува со хартија за печење.
Испечената кора се вади од тавче, се одлепува хартијата од долниот дел на кората и се боца целата кора со чепкалка . Кората повторно ја враќаме во истото тавче.
Во посебен сад се мати слатката павлака и се додава 1/2 л. ладно млеко . Со оваа смеса се полева испечената кора и се става во фрижидер.
Кората треба да стои 2 до 3 часа во фрижидер за да ја впие течноста, откако ќе ја впие цетата течност се премачкува со карамелот. ( готовиот карамел се става во сад со млака вода за да се растопи и да може полесно да се размачка на колачот. )
Рецепт на Благица Цветановска.
No comments:
Post a Comment