loading...
Состојки:
-4 мали филџани зејтин
-2 мали филџани пиво
-2 мали филџани гриз
-2 ванила
-1 пециво
-брашно по потреба.
За шербет:
-1/2 кг. шеќер
-1/2 л. вода
-1 ванила.
За декорација:
-кокосово брашно.
Подготовка:
-Со брашно, гриз, ванила, пециво, пиво и зејтин се замесува тесто. Да не биде ни многу меко ниту многу тврдо. Од тестото се прават бомбици со големина на орев. Се редат во тавче претходно намачкано со зејтин и се ставаат да се печат на 200 степени. Се печат додека не заруменат.
-Во тенџере се ставаат водата и шеќерот и се ставаат на огин. Кога водата ќе зоврие се става и ванилата и се промешува. Кога е готов шербетот се трга од огин.
-Додека се топли бомбиците им се става шербет. Се остава шербетот да се впие во колачињата и на крај се декорираат со кокосово брашно или со мелени ореви (по желба).
Рецепт на Благица Цветановска
No comments:
Post a Comment