Thursday, November 24, 2016

Како правилно да приготвите чај од билка

loading...

-Од секоја билка можеме да направиме: алкохолатура, тинктура, чај, прашок, масло, екстракти, сокови.

-Чајот т.е. уварок најчесто се подготвува од листови и цветови и тоа на различни начини: попарување, варење, проварување и налевање. Најчесто чајот се подготвува со попарување и тоа - 2 мали лажици од билката преливаме со 200 мл. врела вода, промешуваме и оставаме покриено да стои 10 минути (или поедноставно 2 мали лажици чај и пола литар врела вода). Така билката може да се процеди и да се пие. А за да биде повкусно за пиење може да се заслади со шеќер или со мед, по вкус. 

-Сите чаеви треба да се пијат 4-6 седмици  и тоа наутро пред јадење или по јадење. А чаевите со горчлив вкус не треба да се засладуваат бидејќи тогаш добиваат блуткаво - горчлив вкус.

-Кога подготвуваме чај употребуваме емајл или порцелан, никако садови со легиран челик, алуминиум и железо.

-Многу е важно и како се пие чајот. Тој не се пие брзо туку полека и во помали голтки. Најдобро е барем половина час пред јадење, така состојките на билката полесно и максимално се апсорбираат од органите и нема мешање со храната.

- Чајот секогаш се подготвува свеж, освен кога ни треба 1 шоља за цел ден. Ако треба да се пие 1/2 или 1 л. чај во текот на денот, го приготвувате наутро, го процедувате во термос или стаклен сад и го пиете по потреба.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...