loading...
Состојки за пандишпан:
-5 јајца,
-5 лажици шеќер,
-5 лаж. брашно,
-5 лаж. мелени ореви.
Состојки за фил:
-250 гр. шеќер,
-250 мл. млеко,
-1 чоколада за готвење,
-100 гр. маргарин,
-100 гр. мeлени бисквити,
-100 гр. мелени ореви,
-1 лажица рум.
Подготовка:
-Се матат белките во цврст беланец, се додаваат жолтките. Откако ќе се измати пандишпанот се додава брашното, лажица по лажица и на крај мелените ореви со дрвена или пластична лажица се меша додека не се изедначи смесата. Се става во правоаголен плех обложен со хартија за готвење и се става смесата. Се пече на 200 степени околу 30 минути.
-Се готви млеко и шеќер заедно на огин за да се добие карамел. Во врелата смеса се додава чоколада и маргарин. Се меша за да се соедини смесата и кога ќе се олади се додаваат мелени бисквити и мелени ореви и 1 лажица рум.
-Печениот пандишпан се витка во мокра кујнска крпа откако ќе се премачка со филот (се остава и за одозгора да се премачка).
-Со растопената чоколада се попрскува целиот ролат. По желба може и со слатка павлака да се украси.
Рецепт на Благица Цветановска
No comments:
Post a Comment