loading...
Неговите својства се волшебни и за здравјето и за убавината.
Кикиритки е по потекло од Јужна Америка и припаѓа на семејството на мешунки, како леќа, грав или соја. Тоа нема само одличен вкус, но е богато со масти, протеини и други здрави хранливи материи.
Кикиритки се добар извор на протеини и во себе имаат висока содржина на витамини, минерали и растителни соединенија. Придобивките од кикиритки се различни, но тие треба да се додадат на листата секојдневна исхрана. Сепак, поради високата содржина на масти и калории што има кикиритки, не треба да се претерува.
Тоа е добро за здравјето на срцето
Меѓу придобивките кои ги имаат кикиритки за здравјето на луѓето, се чини дека оваа е најпопуларна. Благодарение на високо ниво на монони заситени и полунезаситени масти, кикиритки може да го одржат здраво човечкото срце.
Поточно, олеинска киселина во кикиритки може да го намали крвниот лошолестерол (LDL) и зголемување на добар холестерол (HDL). Затоа, кикиритки се во можност за да спречат мозочен удар и коронарна срцева болест со зголемување на здрави крвни липиди.
Еден од најзабележителните придобивките од кикиритки за здравјето на луѓето е подобрување на енергијата. Ова е сосема разбирливо, бидејќи кикиритки содржат многу витамини и минерали, антиоксиданси и хранливи материи, кои и самите се главен извор на енергија.
Помага во губење на тежината
Кикиритки се изучуваат во смисла на одржување на тежината. Затоа што имаат многу калории и масти, кикиритки не влијаат на растот на килограми, па затоа јадењето на овие мешунки ќе помогне во одржување на виталноста и да се спречи дебелината.
Полифенолни антиоксиданси присутни во кикиритки се корисни за превенција од рак на желудникот, бидејќи помага во намалување на производството на канцерогени нитрозамини.
Од друга страна, мешунките како кикиритки имаат големо колчество на бетаситостерол, кој е заштита против ракот и природно спречува растење на тумори. На овој начин, на сите оние кои јадат кикиритки најмалку два пати неделно може да го намали ризикот од рак на дебелото црево со 27¬58 проценти.
Проценето е дека камен во бубрег се паѓа на 10 - 25% од возрасните во светот. Честата потрошувачка на кикиритки може значително да го намали ризикот од камен. Според истражувањата, само 30 гр. кикиритки на ден може да помогне да се намали ризикот од оваа појава дури до 25 %.
Ја подобрува меморијата
Кикиритки често се нарекуваат "храна за мозокот" бидејќи содржат витамин Б3, која е одлична за функцијата на мозокот, како и за подобрување на меморијата. Во себе содржи флавоноид наречен ресвератрол, кој може да го подобри протокот на крв во мозокот за околу 30 %.
Се бори против депресија
Серотонин е хемикалија која е важна за мозокот и помага во регулирање на расположението. Несоодветна секреција на овие хемикалии дава резултат депресија. За среќа, амино киселината триптофан во кикиритки може да помогне во ослободување на серотонин, па затоа кикиритки можат да ја победат депресијата.
Ја поддржува бременоста и го штити плодот
Кикиритки се смета за добар извор на фолна киселина, што е важно за жените за време на бременоста. Според истражувањето, жените кои консумираат 400 гр. киселина пред и во раните фази на бременоста, се под многу помал ризик дека нивното бебе ќе има одредени невролошки проблеми.
Конзумирање на кикиритки за време на бременоста, исто така, го намалува ризикот од некои заеднички алергиски болести, како што е астма кај децата.
Спречува Алцхајмерова болест
Многу студии покажаа дека јадењето на храна која е богата со ниацин како кикиритки, може да го намали ризикот од Алцхајмерова болест за околу 70 %. Само 1/4 чаша од ова овошје претставува 1/4 од дневна доза на ниацин.
Обезбедува светла и цврста кожа
Состојките во кикиритки ја задржуваат кожата сјајна и светла. Покрај тоа, диетални влакна во ова растение помагаат да се ослободи телото од вишокот токсини, овозможувајќи и на кожата да стане сосема мека и сјајна. Од друга страна, кикиритки со нивната содржина на магнезиум може да ги смири нервите, крвните садови и мускулите со цел да се забрза протокот на крв во кожата.
Меѓу придобивките кои кикиритките ги имаат за убавината се наоѓа и спречување на губење на косата. Благодарение на витамин Ц, кој е корисен во зголемување на производството на колаген, кикиритки можат да спречат и губење на косата. Исто така, Ларгинин во кикиритки е состојка која се користи во многу третмани за лекување на ќелавост, а омега-3 масни киселини може да ги зајакне фоликулите на косата и севкупниот раст на косата.
Рани знаци на стареење, како што се промена на бојата, брчки и намалување на еластичноста на кожата, спаѓа во една од најголемите козметички грижи. За среќа, кикиритки имаат значителен износ на витамин Ц, кој е од суштинско значење за производство на колаген. Всушност, колаген е важен за да се задржат здрави тетивите, рскавицата и кожата. Значи, јаде њето кикиритки ја подобрува цврстината на кожата, како и нејзината еластичност и свежина.
No comments:
Post a Comment