loading...
Како деца сме го почитувале ова овошје, го биравме пред било која друга храна, дури и се боревме и кој ќе изеде повеќе, но немавме идеја дека "вкусот на божеството", кое секогаш ќе го паметиме, е вистинска супер храна!
Богата со антиоксиданси, хранливи материи, витамини, црницата е ценета во светот како една од најдобрите лекови од природата.
Секој дел од ова растение е лек. Може да се користи кората, листовите, свежо и сушено овошје.
Освен тоа што целото растение е богато со антиоксиданси, содржи алкалоиди, благодарение на кое го зајакнува имунолошкиот систем, го балансира шеќерот во крвта, а сушеното овошје е едно од најздравите природни "грицки".
Зрелите плодови на црницата се за јадење и се користат за кутии, чај, за добивање на вино и алкохол.
Црна и црвена дудинка се со најсилен вкус. Незрелите плодови не се препорачуваат за јадење, бидејќи тие можат да имаат благи халуциногени својства. Црна, црвена и бела црница е широко распространета во Европа, Блискиот Исток, Северна Африка и Индија.
Тоа созрева во летната сезона, поточно тоа е крајот на јули - август месец.
No comments:
Post a Comment