loading...
Леблебијата или наречена уште и наут, солен грашок или солен грав, кај нас најмногу се употребува како „ужинка за грицкање“. Меѓутоа, зрното леблија има голема моќ за отстранување на вишок килограми.
Таа е природен извор на железо и содржи толку влакна што може да не одржи сити и по неколку часа. Додека растворливите влакна помагаат за жолчката да биде под контрола, нерастворливите влакна го подобруваат варењето и помагаат при слабеење. Дури и кога е сварена содржи двојно повеќе од исто количество на месо.
Леблебијата освен што е богата со калциум и помага во стабилизирање на нивото на шеќерот во крвта, таа е и одличен извор на протеини.
Еве рецепт за хумус од леблебија
Состојки:
-300 гр сирова леблебија,
-сок од 1 лимон,
-2 лажици маслиново масло,
-2 чешниња лук,
-1/2 шолја тахини – паста од сусам,
-магдонос,
-1/2 мала лажичка зачинска пиперка,
-сол,
-1/2 лажичка мелен ким,
-бибер,
-луто пиперче.
Подготовка:
-Леблебијата најпрво се потопува во вода да отстои преку ноќ. Потоа се варе час и половина до два часа.
-Да се сочува водата во којашто е варена леблебијата, па во блендер се соединува со лукот, тахинито, солта и маслото, лесно додавајќи ја преостанатата течност додека да се постигне посакуваната густина.
-Кога е готов, хумусот се сервира во подлабока чинија, се прелева со маслиново масло, црвена пиперка и магдонос.
No comments:
Post a Comment