loading...
Состојки:
-15 лажици шеќер
-1 ванилин шеќер
-1 чаша млеко
-1/2 чаша масло
-15 лажици брашно
-1 пециво
-1 лажица какао
-по потреба шеќер во прав, маргарин.
Подготовка:
-Јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер се матат пенесто.
-Се додаваат млекото, маслото и на крај постепено се додава просеаното брашно во кое е измешано пецивото.
- Калапот за куглоф (или тава бр.28) се премачкува со маргарин, се посипува брашно, се тура жолтата смеса, но дел од неа се остава за шарење.
-Се додаваат млекото, маслото и на крај постепено се додава просеаното брашно во кое е измешано пецивото.
- Калапот за куглоф (или тава бр.28) се премачкува со маргарин, се посипува брашно, се тура жолтата смеса, но дел од неа се остава за шарење.
- Во останатата смеса се става какаото кое со миксерот се изедначува и се тура одозгора пополека со шарење.
- Се пече во загреана рерна на 200 степени 25-30 минути, но сепак се контролира со чепкалка. Изладен, кугловот се сече на парчиња, се посипува со шеќер во прав и се ужива.
- Се пече во загреана рерна на 200 степени 25-30 минути, но сепак се контролира со чепкалка. Изладен, кугловот се сече на парчиња, се посипува со шеќер во прав и се ужива.
No comments:
Post a Comment